Vi odlar i flera olika plantsystem. Blockplant, Plantek, Starpot och BCC SS81. Krukvolymen varierar mellan odlingssystemen. Plantorna blir olika stora beroende på vilken odlingskruka som använts och hur lång tid de har odlats.
Plantorna odlas som 1 år eller 2 år. Plantor med lite "vitt" på rotklumpen här ovan är inte mögel, utan svampen "Mykorrhiza" som är viktig för plantans etablering.
BL121: Blockplant 121 har volymen 80 cm3. Lite tätare odling ger medelgrova plantor.
PL81: Plantek 81 har volymen 85 cm3. Gles odling ger grova plantor.
SP90: Starpot 90 har volymen 90 cm3. Gles odling ger grova plantor.
BCC SideSlit 81: Har volymen 100 cm3. Gles odling ger grova plantor.
BL81: Blockplant 81 har volymen 117 cm3. Gles odling ger grova plantor.
Täckrotsplantor bör planteras på markberedda hyggen. Detta är den allmänna rekommendationen. Det är mycket viktigt att välja rätt planteringspunkt i markberedningen. Sök efter den informationen i böcker eller på nätet. Om du väljer att plantera på ej markberedda hyggen så bör du vara extra uppmärksam på eventuella skador från snytbaggen. Snytbaggen kan orsaka stora skador i dina planteringar. Ibland kan det även bli stora avgångar trots att du har markberett. Just av den anledningen av att snytbaggetrycket kan vara oerhört stort. Det kan ibland vara lämpligt att efterbehandla plantorna i förebyggande syfte. Certifierade skogägare kan då använda tex miljöalternativet Woodcoat eller exempelvis Connisafe vid sin efterbehandling. De icke certifierade skogsägarna kan även välja ett kemiskt medel. Alternativt kan man avstå sin efterbehandling och istället utföra en hjälpplantering, om det är nödvändigt.
Gran plantage, FP-66 Saleby: Passar bra i norra Bohuslän och Dalsland samt i södra och mellersta Värmland. Österut mot Västmanland och Södermanland samt i Uppland.
Gran plantage, FP-503 Gälltofta-2: Passar från Skåne i söder upp mot Södermanland och i västsverige samt området med gott klimat närmast Vänern, i riktning mot Karlstad och Örebro.
Besök Skogforsk, LRF och Skogsstyrelsens hemsida "Skogskunskap.se" för att läsa mer om vad som rekommenderas för din planteringslokal. Sök gärna på "plantval gran" och för tall..... "plantval tall".
Läs mer om provenienser här.